Numerical Reasoning Practice Test 2 Solution Booklet 1 www.assessmentday.co.uk

Q1 Which company has the highest annual profit per employee? A B C D Simply divide the annual profit by the number of employees for each company: Company A = £4,000/employee. Company B = £3,250/employee. Company C = £2,625/employee. Company D = £2,500/employee. This is a relatively easy question; don’t waste time by looking for anything more complicated. If the profits per employee remain the same, how many extra employees would Company B have to recruit to achieve annual profits of £39,000? 6 3 12 4 Q2 For company B, profit per employee is originally (£26,000 ÷ 8) = £3,250/employee. So £39,000 ÷ £3,250 = 12 employees, which is 4 more than they currently have. Whilst each question can be done in isolation, it will help here if you can quickly locate the workings from the previous question. 2 www.assessmentday.co.uk

Q3 If an investor purchased Company B, and the profits for each company stayed the same, how much profit would the investor have made after two years? £27,000 Profit £2,700 Profit £2,000 Loss £52,000 Profit Cost to buy Company B, we are told, is £25,000. Annual profit we are told is £26,000. So after two years: -£25,000 + £26,000 + £26,000 = £27,000 profit. 3 www.assessmentday.co.uk

Q4 Between 1990 and 2000, what was the increase in energy use for the PC Room, Meeting Rooms and Office Space combined? 50kWh 184kWh 188kWh Cannot say The graphs give percentages, with the total shown at the bottom. Don’t waste time by working out the kWh value for each of the PC Room, the Meeting Rooms and the Office Space. Use the percentages and add up at the end: In 1990: (12% + 12% + 41%) of 17,000kWh = 11,050kWh In 2000: (21% + 14% + 39%) of 15,000kWh = 11,100kWh. Which is an increase of 50kWh. Q5 If the Building Energy Use today is 6% less than it was in 2000, by what percentage is today’s Building Energy Use lower than that of 1990? 82.9% 17.1% 17.8% Cannot say Total energy usage in 2000 = 15,000kWh, so today’s at 6% less is 15,000 x 0.94 = 14,100kWh. This compares with 1990 levels of 17,000kWh. To work out the reduction from 17,000 to 14,100, calculate (14,100 ÷ 17,000) = 0.8294, which is a reduction of (1-0.8294 = 0.17059) 17.1%. 4 www.assessmentday.co.uk