Numerical Reasoning Practice Test 1 Solution Booklet 1 www.assessmentday.co.uk

Q1 By how many units did combined stool and chair production vary between years 5 and 6? 10 10,000 5,000 No change The aim is to sum the production of stools and chairs for each year and find the difference, not forgetting the units are in thousands. So, combined stool and chair production in year 5 = 25,000 + 30,000 = 55,000. Combined stool and chair production in year 6 = 30,000 + 35,000 = 65,000. And the difference is 10,000. Q2 The combined production costs for stools and chairs in year 4 were GBP 142,000. If it costs GBP 2.90 to produce one chair, how much did it cost to produce one stool in year 4? GBP 2.80 GBP 2.75 GBP 2.65 Cannot say In year 4, 30,000 chairs were produced. We are told that each chair costs £2.90, so the production costs attributable to chairs in year 4 were 30,000 x £2.90 = £87,000. The question tells us total production costs were £142,000, which leaves us with £55,000 attributable to the cost of stool. The graph tells us 20,000 stools were produced. So the remaining £55,000 is shared between 20,000 stools. £55,000 ÷ 20,000 = £2.75. 2 www.assessmentday.co.uk

Q3 For the six year period shown, what percent of chair and stool production was attributable to chairs? 57.9% 42.1% 52.1% 41.0% We have to add up the total production of chairs for the six years, add up the total production of stools for the six years, and find what percent of the total was from chairs. Total chairs over six year period (thousand): 20 + 25 + 25 + 30 + 30 + 35 = 165. Total stools over six year period (thousand): 10 + 15 + 20 + 20 + 25 + 30 = 120. Total combined production for six year period (thousand) = 165 + 120 = 285. Since we are looking for the percentage, we can drop the thousands to save calculator time; 165 / (285) = 57.89%. 3 www.assessmentday.co.uk

Q4 If the number of items on display for under 5 pounds rose by 10% per year at Superstore A and 6% per year at Superstore B, what would be the difference between superstores in the number of items on sale for under 5 pounds after 3 years? 44 293 668 Cannot say Superstore A has (15 + 31)% of items on sale for under £5. And 46% of the total 10,600 = 4,876 items. Superstore B has (19 + 33)% of items on sale for under £5. And 52% of the total 9,400 = 4,888 items. Now consider the yearly growth for each superstore. Ten percent growth for Superstore A is found by multiplying the number of items on sale by 1.1 each consecutive year, and six percent growth for Superstore B is found by multiplying by 1.06 each year: Year 0 4,876 4,888 Year 1 5,363.6 5,181.3 Year 2 5,900.0 5,492.2 Year 3 6,490.0 5,824.7 A B So the difference is 6,490 – 5,824.7 = 668.3 items. 4 www.assessmentday.co.uk